DOLAR
47,32 ₺
EURO
53,87 ₺
STERLİN
63,16 ₺
ALTIN
2.580,00 ₺
BITCOIN
93.500 ₺
FAİZ
50,00%
Gündem Politika Ekonomi Analiz Dünya Röportaj Spor Türk Dunyası Yalova Haber
Menü
Dil
Türkçe İngilizce

Yalova Minibüsçülerinden Ulaşımın Geleceğine Dair Değerlendirme

"Yalova’daki minibüslerin mevcut renginin devam edip etmeyeceği ya da farklı bir renk uygulamasına geçilip geçilmeyeceğinin ilerleyen süreçte yapılacak…

|
Yalova Minibüsçülerinden Ulaşımın Geleceğine Dair Değerlendirme

Yalova Minibüsçüler Odası Başkanı Erhan Baş, kentte toplu ulaşımın mevcut durumu, ekonomik koşullar ve sektörün geleceğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Baş, minibüsçülüğün yalnızca bir ulaşım hizmeti olmadığını, aynı zamanda şehir yaşamının önemli bir parçası olduğunu vurguladı.

Artan maliyetler ve ekonomik şartların sektörü zorladığını belirten Baş, buna rağmen minibüs esnafının vatandaşlara kesintisiz hizmet sunmak için büyük bir özveriyle çalıştığını ifade etti. Özellikle araç bakım ve yenileme giderlerinin ciddi bir yük oluşturduğunu dile getiren Baş, mevcut filonun önemli bir bölümünün yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Toplam 167 minibüsün hizmet verdiğini hatırlatan Baş, bu araçların modernizasyonunun kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Araçların etap etap yenilenmesi için planlama yapıyoruz. Amacımız hem hizmet kalitesini artırmak hem de vatandaşlarımızın daha güvenli ulaşımını sağlamak” dedi.

Minibüslerin şehir ulaşımındaki yerinin tartışılmaz olduğunu ifade eden Baş, “Bu şehrin vazgeçilmez ulaşım unsurlarından biridir” sözleriyle sektörün önemine dikkat çekti. Vatandaşların minibüsü hâlâ hızlı ve pratik bir ulaşım aracı olarak tercih ettiğini belirten Baş, doğru planlama ve desteklerle minibüsçülüğün daha da güçleneceğini ifade etti.

RENK DÜZENİ KONUSU DA MASADA...

Renk düzeni konusuna da değinen Baş, Yalova’daki minibüslerin mevcut pembe renginin değiştirilip değiştirilmeyeceğiyle ilgili henüz kesinleşmiş bir karar olmadığını söyledi. Bu konunun bireysel değil, ortak bir istişareyle ele alınması gerektiğini vurgulayan Baş, “Bu mesele henüz gündemimize gelmedi. Rengin devam edip etmeyeceği ya da değişip değişmeyeceği, yapılacak toplantılar sonucunda belediye ile birlikte değerlendirilecektir” dedi.

Baş ayrıca, ulaşım sistemine dair tüm kararların ortak akılla alınmasının önemine dikkat çekerek, hem esnafın hem de vatandaşın faydasını gözeten bir yaklaşım benimsediklerini ifade etti.

Hatırlatalım ki, 1 Nisan 2026 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere şehir içi minibüs ücretlerine zam yapıldı. Yeni tarifeyle birlikte hem tam yolcu hem de öğrenci ücretlerinde artış dikkat çekti. Yeni tarifede indi-bindi ücreti 1 Nisan tarihinden itibaren artık 40 TL ;  öğrenci ücreti ise 30 TL olarak belirlendi. 

Ama unutmamak gerekir ki, Artan yakıt maliyetleri esnafı zorluyor. 

Minibüsçü esnafının en büyük gider kalemlerinden birini ise akaryakıt maliyetleri oluşturuyor. Yalova şehir içi hatlarında çalışan 14-16 kişilik standart bir minibüsün günlük mazot giderinin ortalama 400 ile 600 TL arasında değiştiği belirtiliyor. Ancak aracın modeli, günlük yaptığı kilometre, trafikteki dur-kalk yoğunluğu ve özellikle yaz aylarında klimaların kullanım süresi bu rakamların daha da yükselmesine neden olabiliyor.

Yalova genelinde motorinin litre fiyatı ortalama 80,75 TL seviyelerinde bulunurken, şehir içi hatlarda çalışan bir minibüsün günlük ortalama 150 ile 250 kilometre arasında yol yaptığı ifade ediliyor. Araçların kilometre başına yaklaşık 2,5 ile 3,5 litre arasında mazot tüketmesi ise maliyet baskısını daha da artırıyor.

Sektör temsilcileri, artan yakıt giderlerinin hem esnafın kazancını ciddi şekilde etkilediğini hem de araç yenileme süreçlerini zorlaştırdığını belirtiyor.

 

 

Haber: Ülker Fermankızı

 

Son haberler