Yalova’da 7.2 Büyüklüğünde Deprem Senaryosuyla 24 Saatlik Tatbikat: “Hazırız!”

YALOVA – Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, olası büyük Marmara depremine hazırlık amacıyla Yalova’da 24 saat sürecek geniş çaplı bir deprem tatbikatı başlatıldı.

 

Yalova Valiliği ve AFAD İl Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen tatbikata, İstanbul, Sakarya, Bursa, Kocaeli ve Bilecik’ten gelen ekiplerle birlikte toplam 6 ilden yüzlerce personel katıldı.

521 Personel, 210 Araç, 23 Afet Grubu Sahada

Senaryoya göre merkez üssü Yalova olan 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu senaryo doğrultusunda, 521 arama kurtarma personeli, 18 arama kurtarma aracı ve 23 afet grubundan oluşan 1.370 personel ile 210 araç sahada görev aldı.

Tatbikat, Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya başkanlığında Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu’nun 112 Acil Çağrı Merkezi’nde toplanmasıyla başladı. Vali Kaya’nın talimatıyla ekipler harekete geçti.

Gerçek Gibi Senaryolarla Tatbikat

Tatbikat kapsamında beş ilçede eş zamanlı senaryolar uygulandı.

15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda, Deniz Polisi ve Sahil Güvenlik ekipleri su altı ve su üstü arama-kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi.

Afet Tahliye Grubu, vatandaşların deniz yoluyla tahliyesini başarıyla tamamladı.

Çiftlikköy’deki Aksa Fabrikası’nda, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tatbikatı yapıldı. Senaryo gereği yaşanan gaz sızıntısına ekipler hızla müdahale etti.

Gaziosmanpaşa Mahallesi Plevne Caddesi, Termal ve Çınarcık ilçelerinde kentsel arama-kurtarma çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürüldü.

Vali Kaya: “Yalova, En Fazla Hasar Görecek İllerden Biri”

Tatbikat alanlarını gezerek çalışmaları koordine eden Vali Hülya Kaya, yapılan tatbikatların Yalova için hayati öneme sahip olduğunu belirtti:

“Senaryo gereği 4 bine yakın binanın yıkıldığı ve bin kişinin hayatını kaybettiği varsayımıyla çalışıyoruz. Çünkü Yalova, olası bir Marmara depreminde en çok hasar görecek illerden biri. Biz, destek ekipleri gelmeden önce kendi arama-kurtarma çalışmalarımızı etkin şekilde yürütebilmek için bu tatbikatları sık sık yapıyoruz.”

10 İlden AFAD Gözlemcileri Katıldı

Tatbikata ayrıca AFAD Başkanlığı tarafından görevlendirilen Balıkesir, Ardahan, Siirt, Konya, Artvin, Batman, Bitlis, Kars, Aksaray ve Mardin AFAD İl Müdürlükleri de gözlemci olarak katıldı.

Yalova’da gece boyunca sürecek olan tatbikatın, gerçek bir afet anındaki koordinasyonu test etme ve yerel ekiplerin reflekslerini güçlendirme açısından büyük önem taşıdığı belirtildi.

 

Yazar: Ülker Fermankızı