Yalova 1 Mayıs Tertip Komitesi değişik kurum ve sendikaların temsilcilerinin iştiraki ile 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Yalova’da Emek ve Demokrasi Platformu tarafından kapsamlı bir şekilde kutlanılacağı bekleniliyor.
DİSK, KESK, Sendikalar ve STK’ların oluşturduğu Yalova Emek ve Demokrasi platformunun düzenleyeceği 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına bazı siyasi partiler de destek vereceği bildirildi.
Cevdet Aydın Parkında basın açıklaması yapan Yalova Emek ve Demokrasi platformu tüm Yalova halkını 1 Mayıs coşkusuna ortak olma amacı ile çağırıda bulundu. 1 mayıs kutlamaları Saat 12.00’de Deprem anıtında toplanarak Saat 13.00’de kortej eşliğinde Gazipaşa Caddesinde yürüyüşle başlayacak. 1 Mayıs Mitingi saat 14.00’de Yalova Cumhuriyet meydanında Volkan Yılmazer konseriyle devam edeceği duyuruldu.
Yalova Emek ve Demokrasi platformu adına Basın açıklamasını okuyan Eğitimsen Sözcüsü Tuncay Coşkun “İşsizlik, özellikle de genç ve kadın işsizliği yeni rekorlara koşarken iş bulanlara da giderek daha düşük ücretler ve daha güvencesiz çalışma biçimleri dayatılıyor.” diye konuşurken, mültecilerin ülkedeki sorunlarını da dile getirdi:
“Mülteciler asgari ücretin altında ücretlerle, sigortasız, güvencesiz ve hatta ölümüne çalışmaya mahkum edilerek tüm ücretler baskı altına alınıyor. Milyonlarca mültecinin çaresizliği, sömürüyü artırmak için kullanılıyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi siyasi iktidar Orta Vadeli Program’ı uygulayarak acımasız bir kemer sıkma programını devreye sokacağını, güvencesiz çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağını ve hatta kıdem tazminatına dahi el uzatacağını ilan ediyor” dedi.
Yapılan basın açıklaması “Yalova Cumhuriyet Meydanı’nda coşku ve umutla buluşacağız” şiarı altına bir sıra sloganlarla devam etti:
“1 Mayıs’ta alanlarda olmak işimize, aşımıza, ekmeğimize, emeğimize sahip çıkmaktır. “1 Mayıs’ta alanlarda olmak hakkımıza-hukukumuza; gelirde, vergide ve ülkede adalet talebimize sahip çıkmaktır. “1 Mayıs’ta alanlarda olmak eğitim ve sağlık başta olmak üzere herkese nitelikli kamu hizmeti hakkımıza sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak söz ve karar hakkımıza; sendikalı olma, örgütlenme ve grev hakkımıza; ifade özgürlüğümüze; yani demokrasiye sahip çıkmaktır…”
Hatırlatalım ki, Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının 1889’daki Paris Kongresi’nde, yılın bir gününün dayanışma amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı. ABD’li sendikacıların önerisi üzerine o gün “1 Mayıs” olarak belirlendi. O tarihten itibaren 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında “Emek Bayramı”, “İşçi Bayramı” ve “1 Mayıs Bayramı” gibi adlarla kutlanmaya başlanmıştır.
Haber: Ülker Fermankızı