KATFADER üyeleri ilimizdeki zenginlikleri görmek ve yaşadıkları kenti daha yakından tanıyabilmek amacıyla, ilimizi tanıyoruz programları adına Yalova’da üretilerek dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen organik sirke atölyesini ve dünya üretim sıralamalarında ve ihracatında en üst sırada olan kesme orkide seralarını gezerek üretim aşamaları hakkında satış konusunda izlenen yolları yetkili kişilerden öğrendi.
Çiftlikköy’de üretilen sirke atölyesini ziyaret ederek üretici Fuat Pınar’dan sirke üretim aşamalarını ayrıntılı şekilde öğrenen dernek üyeleri çeşitli sorularına da cevaplar buldular.
Şirket sahibi Fuat bey 53 farklı sirke ürettiğini ve bu sirkelerin en az 7 yıllık bir emek ve bekleme aşamasını geçirdiğini dile getirdi. Evde çeşitli meyvelerden yaptığımız sirkelerin aslında sirke olmadığını belirten Pınar sirke olması için aşamalara çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kullanılan malzemelerin organik olması gerektiğini belirtirken sirkelerin yaşayan organizmalar olduğunu, duygu ve hislerimizden dahi etkilendiklerini belirtti. Aynı zamanda Fuat Pınar evde ürettiğiniz sirkelerin çok da organik olmadığı konusuna da dikkat çekti.
Dünyada en iyi sirkenin kendisi yaptığını belirten Fuat bey bu yılki en iyi sirke üreticisinin kendisinin seçildiğini söyledi. Ürettiği sirkelerin kullanım süresinin süresiz olduğunu ve 0 alkol olduğunu belirten üretici Yalova tescilli üzümünden ürettiği sirkenin tadına da bakan dernek başkanı Nurten Anıl sirkelerin çok hoş güzel bir aroması olduğunu belirtti.
Nurten Anıl, Yalova’nın üzümünden Yalova’da üretilen bir sirke olduğuna göre bu sirkenin Yalova’nın patentli ürünleri arasına geçmesi gerektiğini söyledi. Tarım İl müdürlüğünün Yalova patentli bir çok ürün geliştirdiğini vurgulayan Nurten Anıl, Bu ürünün de Yalova patent alması için yetkililere gerekli başvuruların yapılmasını, bunun dikkate alınması gerektiğini arzu ettiğini söylerken bu konuda bizim de elimizden gelen bir şey olursa seve seve yanınızda oluruz dedi.
Nurten Anıl Yalova’nın kendine özgü birçok ürünlerinin olduğunu hatırlatarak, Yalova patentli sirkemizin olmasının adil bir adım olduğunu diyerek, sözlerini tamamladı.
Program sonunda kadınlar çeşitli sirkelerden satın alarak, Fuat beye kendilerini ağırladıkları için teşekkürlerini ilettiler.
Aynı günde orkide seralarını da gezen dernek üyeleri orkide yetiştiriciliği hakkında da bilgiler edindiler.
Aralık ve Mayıs ayları arasında bir kökten sadece bir kesme orkide yetiştiğini belirten yetkili maliyetler o kadar fazla ki bazen masrafımızı karşılamıyor.
Oysa ki dünyaya en fazla orkide ihraç eden şehir biziz.
Çiçeklerin yetişmesinin arkasında çok büyük emekler var ısı derecesini nemini her zaman dengede tutmak zorundayız ki çiçekler bozulmadan istediğimiz gibi açabilsin ve biz de verim alalım dedi.
Nurten Anıl, orkide bahçesinde olmak cennetten bir köşede olmak gibi o kadar güzel duygular yaşattı ki bize o çiçeklerin arasında olabilmek o mutluluğu yaşamak gerçekten bambaşka bir duygu.
Tabii bu güzellikleri görebilmek ve bu güzellikleri yaşayabilmek oldukça külfetli ve maliyetli bizler bunları göremiyoruz sadece görsel şölen kısmını yaşıyoruz.
Bu nedenle de emek karşılığını bulamıyor çoğu zaman aslında o görsel şölenin arkasında yaşanan onca emeği ve maliyeti bildiğimizde ederinin ne kadar altında bir fiyatla satıldığını da anlayacağız bunun arkasında onca insan emeği var ve bu emekler gerektiği şekilde karşılanmalı.
Kesme orkide satışınin parekende yapılmadığını üzülerek öğrendik keşke satın alıp katkımız olabilseydi. Bizler de birer dal alıp en azından küçük birer katkıda bulunmayı Arzu ederdik.
Ama bize o kadar güzel duygular yaşattılar ki bu görsel şölen için tugtekin çiçekçiliğe çok çok teşekkür ederiz.
Programın hazırlanmasında bize destek olan tarım il müdürümüz Suat Parıldar beyefendiye Ayrıca sirke atölyesinde bizlere rehberlik eden programı hazırlayan Tarım İl müdürlüğü Gıda ve Yem şube müdürü Ahmet Tırnakçı’ya, Orkide seralarındaki programı hazırlayan ve bizlere rehberlik eden bitkisel üretim ve bitki sağlığı şubesi Ziraat mühendisi Aziz Bozkurt beyefendilere ayırdıkları zaman ve ayrıntılı bilgiler için teşekkür etmeyi bir borç bilirim dedi.