Yalova Çerkes Birliği, Kültür ve Dayanışma Derneği, 21 Mayıs’ta Çerkes Sürgününün 159. Yıldönümü nedeniyle anma etkinliği düzenledi.
Yalova Merkez Camisi önünde Çerkes asıllı kültür emekçisi, diş hekimi Tolga Mangır Hocanın simasında tüm soykırımda hayatını kayıp edenlerin anısına lokum dağıtıldı, dualar edildi, mevlut okutuldu.
Kameramıza konuşan, Yalova Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı, Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Güngör 159 yıl önce biten ve 101 yıl süren bir savaşı, bir büyük dehşeti, kıyımı ve sonrasını anlattı.
Prof.Dr. Fethi Güngör, Uluslararası Kamuoyunda Soykırım Suçu Tanımını yaparak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1948 yılında onayladığı ve 1951 yılında yürürlüğe giren “Soykırımın Önlenmesine ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme”de soykırımın; “İnsanların dinî ve etnik farklılıklarından dolayı sistemli olarak yok edilmesi” şeklinde tanımlanmasının altını çizerek, Adigelerin, Abazaların, Çeçenlerin ve Osetlerin ana vatanlarından süpüren 21 Mayıs 1864 tarihinde gerçekleştirilen Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nden bahis etti.
Yalova AK Parti Milletvekilleri Meliha Akyol, Ahmet Büyükgümüş, CHP Milletvekili Tahsin Becan, STK, dernek ve parti il yetkililerinin katılımlarıyla gerçekleşen yürüyüşün ardından, Çerkes Soykırım Anıtına ziyaret edildi, dualar okundu, çelenk ve çiçekler katılımcılar tarafından denize bırakıldı.
Ardından soykırımın acısını Çerkes toplumu ile paylaşan milletvekilleri duygularını kameralara da yansıttı. Soykırımın ne kadar acı bir facia olduğunun altını çizen AKP Yalova Milletvekili Meliha Akyol, “Biz Çerkes Kardeşlerimize kucak açtık, bağrımıza bastık” dedi: “Ana vatanları Kafkasya’dan sürgün edilmelerinin yıl dönümünde Çerkes kardeşlerimizin yaşadığı, yüzyıllar geçse de unutulmayacak tarifsiz acıları hüzünle yad ediyor, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.” ifadesini kullandı.
CHP Milletvekili Tahsin Becan ise Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın, diye duygularını böyle ifade etti: “Çerkes Kardeşlerimizin acılarını paylaşıyoruz. Hayatlarını kayıp edenlere Allahtan Rahmet diliyorum. Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın!” dedi.
Hatırlatalım ki, 1864’te Rus-Kafkas Savaşı sonrası 1 milyonun üzerinde Kafkas halkının sürgün edilişinin 159’uncu yılı olsa da, bugüne kadar Çerkes Soykrımını soykırım olarak bir tek Gürcüstan’ın tanımıştır. Uluslararası kapsamda ülkelerin iddialara karşı “veto” kullanma hakları olduğu için, Çerkesler soykırım iddiasında bulunsa da, veto cevabı alarak, iddialarının protesto edildiği bildirildi.
Haber: Ülker Fermankızı