Yazarımızı tanıyalım: Muhsin Sevencan kimdir?

twitter facebook instagram youtube30 Nisan 1964 tarihinde Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy’de doğdu. Bursa İmam Hatip Lisesi ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. 1989–1990 yılında Tuzla Piyade Okulu’nda yedek subay eğitimini tamamladı. Trabzon Maçka İmam Hatip Lisesi, Zonguldak Merkez İmam Hatip Lisesi’nde meslek dersleri öğretmenliğinin ardından 1995–1996 eğitim öğretim yılında Yalova’ya tayin oldu. Yalova Fatih […]

30 Nisan 1964 tarihinde Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy’de doğdu. Bursa İmam Hatip Lisesi ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. 1989–1990 yılında Tuzla Piyade Okulu’nda yedek subay eğitimini tamamladı. Trabzon Maçka İmam Hatip Lisesi, Zonguldak Merkez İmam Hatip Lisesi’nde meslek dersleri öğretmenliğinin ardından 1995–1996 eğitim öğretim yılında Yalova’ya tayin oldu. Yalova Fatih Sultan Mehmet Lisesi’nde beş yıl müdür yardımcılığı yaptı. 2001–2002 eğitim öğretim yılında Yalova Lisesi’ne Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öğretmeni olarak atandı. Yalova Haberci Gazetesi’nde 20 yıldır köşe yazarlığı yapmaktadır.

Şenköy Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kuran Sevencan, halen derneğin başkanlığını yürütmektedir. Şenköy’de her yıl düzenlenen “Geleneksel Şenköy Kızılcık Şenliği”nin hayata geçmesine öncülük yaptı ve geleneksel hale getirdi. Yalova Folklor Eğitim Merkezi, YAFEM’ de yönetim kurullarında görev yaparak Türk Boyları Kültür Şöleni ve Türk Dünyası Kültür Buluşması çalışmalarında aktif olarak görev yaptı. Türk Dünyası Şairler Buluşması, Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması gibi etkinlikler düzenleyerek YAFEM Türk Dünyası Gazeteciler Birliği ağını kurdu. Beş yıl süreyle Yalova Futbol İl Gözlemciliği görevinde bulundu. 1997 yılından bu yana Yalova Acarspor Kulübünde yöneticilik görevleri üstlendi.

Yalova’da faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı. Uluslar arası festivallerde, sosyal ve kültürel etkinliklerde aktif görevler üstlendi.

Osmanlı Arşivleri’nde Yalova’nın Osmanlı Dönemi’ne ait belgeleri üzerinde araştırmalarını devam ettirmektedir. Yalova Haberci Gazetesi’nde ve değişik yayın organlarında 500’ün üzerinde makale yayınladı.

2009 Ocak ayında Osmanlı Arşiv Belgeleri ışığında “Yalova ve Çevresinde Belgelerle Ermeni Terörü” adlı kitabını piyasaya sürdü. Bu eser Genelkurmay Başkanlığından ve Türk Tarih Kurumu’ndan yazılı, Cumhurbaşkanından sözlü teşekkür aldı. Şu anda Türk Tarih Kurumu’nda Ermenilerin 100. yıl soykırım iddialarına cevaplar konulu anonim çalışmasındaki 4500 sayfalık hazırlanmış eseri basım aşamasındadır. “1840 yılı Kocaeli Sancağı Yalova Kazası Nüfus Defterleri” adlı kitabını 2016 yılında yayınladı. Sultan Abdülhamit dönemi ve Yalova’daki Hafiye operasyonlarıyla ilgili konuda yazdığı romanı basım aşamasındadır. Halen Yalova’nın tarihi, siyaseti, kültürü, sosyolojik yapısı, ekonomik hayatı gibi konularda inceleme ve araştırmalar yapıp makale olarak yayınlamaktadır.

Atatürk ve Yalova, Kurtuluş Savaşı ve Yalova, İşgal Altında Yalova, Termal ve Yalova, Osmanlı Dönemi Yalova’sı gibi konularda konferanslar verdi.

2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı-UNESCO işbirliği ile Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir Somut Olmayan Kültürel Miraslar İncelenmesi Her İlden Bir Öğretmen Etkinliği’ne Yalova ilini temsilen katıldı. 2015 yılında, 24 Kasım Öğretmenler Günü Haftası kutlamalarında mesleğinde farkındalık oluşturan 81 ilin öğretmen temsilcilerinin katılım gösterdiği Ankara’daki etkinliklerde Yalova’yı temsil etti. 2015 yılı 07 Haziran genel seçimlerinde AK Parti’den milletvekilliği için aday adayı oldu.

Yalova Anadolu Lisesi’nde öğretmenlik görevine devam eden Sevencan, evli ve üç çocuk babasıdır.