SGK, Bağkur, SSK, emekli, memur, engelli herkesi ilgilendiriyor! 90 gün yetiyor…

twitter facebook instagram youtube Tek tek açıklandı. Ödemeleri İŞKUR yapıyor. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyorum aynı zamanda hamileyim, doğum parası almamda sıkıntı olur mu? Başlangıç var ama ödeme yok, nasıl emekli olurum? Yüzde 44 engelliyim, 1979 doğumluyum. 2001 SSK girişim 6200 günüm var. Vergi indirimi alıyorum emekli olursun dediler gittim hep askeri ücretten yattı 1500 TL alırsın […]

 Tek tek açıklandı. Ödemeleri İŞKUR yapıyor. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyorum aynı zamanda hamileyim, doğum parası almamda sıkıntı olur mu? Başlangıç var ama ödeme yok, nasıl emekli olurum? Yüzde 44 engelliyim, 1979 doğumluyum. 2001 SSK girişim 6200 günüm var. Vergi indirimi alıyorum emekli olursun dediler gittim hep askeri ücretten yattı 1500 TL alırsın dendi simdi yüksek yatıyor emekli olsam mı? Tazminatımız ödenmiyorsa hemen 170 arayın…Ne kadar emekli maaşı alırım? Gibi çok sayıda soruya İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Yazarımız Mert Nayır yanıt verdi…

Milyonlarca, memur, işçi,  emekli bu sorulara yanıt arıyor, En çok merak edilen ise ne zaman emekli olurum, ne kadar maaş alırım? İşte sorular ve yanıtları…

İyi günler 01.04.1988 tarihli sigorta girişim 65 doğumluyum ne zaman emekli olurum 3600 den? Erdi Metin

Sigortalılık başlangıç tarihinize istinaden 50 yaş 5375 prim gün sayısı şartı ile tahsis talebinde bulunabilirsiniz. 3600 prim günüyle yaşlılık aylığı almak isterseniz 60 yaşınızı beklemeniz gerekecektir.

Ben yüzde 44 engelliyim, 1979 doğumluyum. 2001 SSK girişim 6200 günüm var. Vergi indirimi alıyorum emekli olursun dediler gittim hep askeri ücretten yattı1500 TL alırsın dendi simdi yüksek yatıyor karar veremedim emekli olsam mı devam mı etsem bir yardımcı olur musunuz teşekkür ederim.
Emekli maaşlarını hesaplayabilmek, tam anlamıyla doğru yönlendirmeyi yapabilmek için tüm hizmet dökümünüzün detaylı olarak incelenmesi gerekir. Bugüne kadar yatırılan prim tutarı nedir, hangi tarih itibarı ile Kuruma bildirilen prime esas kazancınız yükseldi ve bu kazancın brüt tutarı nedir bilmeden yorum yapmak doğru olmayacaktır. Belirtmiş olduğunuz rapor oranına istinaden 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 prim günü şartıyla engelli emekliliğine müracaat edebilirsiniz.
Merhabalar 6 ay önce is kazasıgeçirdim 4100 günprimim var. 1985 doğumluyum heyete girdim orta KOAH teşhisi koydular engel oranıdaha belli değil acaba emekli olabilir miyim? Serdar Şengül

Geçirmiş olduğu iş kazası sonucu sigortalının en az  yüzde 10 oranında meslekte kazanma gücünün kaybedildiği hallerde sürekli iş göremezlik ödeneği bağlanmaktadır. Bu aylık emekli aylığından farklıdır, ayrıca engelli raporu alarak engelli emekliliğine de müracaat edebilirsiniz. Tarafınıza verilecek engelli raporunun derecesine göre de engelli emekliliği şartlarınız belirlenecektir. Bu rapor oranı belirlenip tarafınıza tebliğ edildiğinde beni tekrardan bilgilendirin.

Bir isşyerinde çaşırken pandemi döneminde işten çıkarılmak istendim yalnız yasak olduğuin ücretsiz izin olarak gösterilerek İŞKUR’’dan ücretsiz izin desteğialıyordum temmuz ayında yanlışlıkla 30 gün sigorta gösterilmiş̧ertesi gün düzeltilmiş̧ücretsiz izin desteğim yatmadıeylülde ağustosu düzgün girildiğiiçin ağustos desteğim yattıama aradaki temmuz yatmadıdaha sonramıyatar yoksa temmuz ayım artık yatmaz mı?

Yapılan düzeltmeye ilişkin işyerinin SGK’ya bildirmiş olduğu aylık prim ve hizmet belgesi (APHB) değişikliğini bağlı bulunduğu İŞKUR merkez ünitesine de bildirmesi gerekecektir. İşyerinin dilekçe veya mail yoluyla yapacağı bildirim sonrası ödenmeyen nakdi ücret desteğiniz İŞKUR tarafından ödenecektir.

Ben kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyorum aynı zamanda hamileyim, doğum parası almamda sıkıntı olur mu?

Doğum raporu ödemelerinde geriye dönük son 1 yıllık hizmetinizde 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilip bildirilmediğine bakılır. Geriye dönük son 1 yıl içerisinde 90 günlük prim bildiriminiz mevcutsa rapor ödemesi alabilirsiniz. Doğum izninde kısa çalışma ödeneğiniz otomatik olarak durdurulur. Bu süreler içerisinde kısa çalışma ödeneği alamazsınız.

Ameliyat olduğum için 10 günlük rapor yazıldı 10 gün maaşımdan kesinti oldu iş göremezlik ödeneğimi nerden görüp takip edebilirim?

İş göremezlik ödemelerinizi e-Devlet sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. İş göremezlik ödemeleri her ayın 8’i ile 14’ü arası PTT şubelerinde oluşturulan hesaplara aktarılmaktadır.
https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme

SGK, Bağkur, SSK, emekli, memur, engelli herkesi ilgilendiriyor! 90 gün yetiyor…İki raporum vardı yalnız e-devlete bir rapor ücreti yansıdı diğer raporumun yansımama sebebi ne olabilir?

Rapor ücretlerinin e-devlete yansımamasının birçok farklı sebebi olabilir; işvereniniz raporunuzu sistem üzerinden onaylamamış olabilir. Rapor kontrol muayenesinden dolayı kapatılmamış olabilir. Onayları eksik olabilir. Hastane-Kurum ve ödeme sisteminde takılmış olabilir. Alo 170 hattını arayarak raporunuzun durumunu sorgulayın. Alacağınız bilgiyi benimle paylaşın.

İyi günler Annem 24.05.1954 doğumlu ve 1976 yılından 49 günlük bir  SGK’sı var. 6 çocuk annesi ve babam esnaf annemi 2008 de işyerine ortak etmiş hiç Bağkur yatırmamış 1 lira bile. 2014 de Bağkur terk görünüyor ama pirim borcu 0 lira . Annemi nasıl emekli yapabilirim. Bana bir yol varsa gösterirseniz sevinirim.  Teşekkürler.     Sertan Dincer
Annenizin çok avantajlı bir sigorta başlangıç tarihi olmasına rağmen primleri neredeyse hiç yatırılmamış. Mevcut yaşını da dikkate alırsak emekli olması maalesef maliyetli olur. Tam aylık olmasa bile 3600 prim günü ile yaşlılık aylığı alabilir. Bunun için öncelikle kurumdan ödenmemiş ve bu sebeple silinmiş Bağkur sürelerinin ihya edilebilir olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bu süreleri satın almanız gerekecektir.
1-1976 Tarihinden sonra doğan 3 çocuk var ise doğum borçlanması yapılacak 3 çocuk için. Borçlanma sonucu 2160 gün elde edeceksiniz.
2- Anneniz 135 gün herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışacak.
3-Eksik kalan 1256 prim gününü Bağkur kapsamında ihya ederek borçlanacaksınız. Toplamda 3600 prim günü olmuş olacak.
4-3600 Prim günü ile yaşlılık aylığı talebinde bulunacaksınız.
Bağkur kapsamında satın alacağınız süreler 1261 günü geçer ise anneniz Bağkur sigortalısı olur, bu defa 3600 yerine 5400 prim gününü tamamlamak zorunda kalırsınız.
Merhaba kurumsal firmada çalışmaktayım bu firma çıkardıkları işçilerin rızası olmadan kıdem tazminatını taksitlere bölüp ihbar tazminatını vermiyorlar burada işten çıkarılan çalışanlar ne yapması gerekir…

Mali durumları nedeniyle firmalar personellerinin özlük alacaklarını “karşılıklı anlaşarak” taksitler halinde ödeyebilir. İşverenin tazminatları taksitler halinde ödemesine rıza göstermek icra yoluyla almaktan daha kolay ve kısa yoldur. Yani sırf bu yüzden konuyu yargıya taşımak size zaman kaybına neden olacak ve taksitler halinde de olsa alabileceğiniz kıdem tazminatı  hakkınızı süresi öngörülemeyen dava sürecine sokacaksınız.
Ödenmeyen ihbar tazminatlarıyla ilgili Alo 170 hattını arayarak şikayette bulunabilir, denetim talep edebilirsiniz

İyi çalışmalar.19.02.1975 doğumluyum.01.07.1989 yılında ilk defa sigortalı olarak işe başladım ve memur olduğum tarihe kadar(05.12.1996)aralıklarla 675 gün sigortalı olarak çalıştım. Halen memur olarak devam ediyorum. Emeklilik için siteleri gezdiğimde 56 yaş yazıyor. Ancak daha önceki çalıştığım sigortalı sürelerin etkisi olmuyor mu acaba?
Memuriyetten önceki süreler sadece aylık hesabında kazanç olarak dikkate alınmaktadır. 4/c Emeklilik hesabında memuriyete ilk başladığınız tarihten itibaren 01.06.2002 tarihine kadar olan hizmetinize istinaden şartlarınız belirlenir. Memuriyetinizi sonlandırıp 1261 gün 4/a’ya tabi hizmet verirseniz statünüz 4/a’ya geçeceğinden 01.07.1989 yılındaki girişinize istinaden 51 yaş 5450 prim günü şartıyla emekli olabilirsiniz.